Ляпавко (gvirinko) wrote,
Ляпавко
gvirinko

Смалець

Купила вчора делікатес - маленьку 100 г баночку смальцю :)

Якби це побачили мої батьки чи бабця з дітом - вони б поржали.
Бо в попередніх 2 поколіннях в нас реальний КУЛЬТ смальцю (можливо, це пов'язано з дефіцитом олії раніше).
Смалець зберігають в емальованих відрах (на кг 10), накритих товстим папером і перев'язаних грубою мотузкою.
Скільки я себе пам'ятаю, нам весь час з села передавали відра смальцю. Причому, продукт екстра-класу: якщо прокопатись ложкою крізь білу масу, можна було надибати підсмажені шкварки, а це ааахх.

Один із спогадів дитинства на селі:
береш добрячий шмат спеченого бабцьою хліба, йдеш в комору за смальцем, намазуєш так шоб шкварків побільше, потім солиш і зверху кришиш цибулю. І з тим всім добром біжиш на вулицю чи в поле гратись.

Вже у дорослому віці я якось переглянула своє ставлення до смальцю, стала така трошки снобка ну й + ЦЕ Ж ТУПО ЖИР!

Тут у Німеччині все смажу на олії, інколи на вершковому. А оце пару тижнів тому страшно захотілось смальцю. Ностальгія, певно :)
Взяла, значить, підсмажила в тостері хліб, алігантсько намазала його тоненько і сиджу гурманствую..

Там в баночці зверху смалець, а знизу типу перемелені шкварки + смажена цибуля. Дуже класно пахне.
Tags: кюхе
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 16 comments